‘Ontwerpen voor openbare ruimte is fascinerend. Omdat je voorwaarden kunt scheppen voor verrassende ervaringen en onverwachte ontmoetingen. Ze kleuren je dag en kunnen je leven beïnvloeden. Ze inspireren en geven energie.’
(Wim Poppinga)

Buro Poppinga bestaat 15 jaar en is opgericht door Wim Poppinga. Deze van oorsprong Groningse ontwerper (1967) werkt op het snijvlak van productvormgeving, architectuur, landschapsarchitectuur en beeldende kunst. Hij volgde de richting Man and Public Space aan de Design Academy Eindhoven. Daarna voltooide hij een architectuurstudie aan The Berlage, Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design, now based in Rotterdam.

Zijn grootste plezier bij ontwerpen is om nieuwe betekenis te geven aan het oorspronkelijke verhaal van een bepaalde plek of product. Hij haalt specifieke elementen uit hun context en zet ze binnen het nieuwe kader in een ander licht. De ontwerpen zijn soms speels, soms ingetogen, maar verrassen en maken nieuwsgierig. Plotseling ervaar je de plek of het product vanuit een nieuw gezichtspunt. Zoals grote nostalgische reclameletters ineens dienen als uithangbord en entree voor een park. Of een metershoge windwijzer op een rotonde, die als een zoemend laserzwaard uit Star Wars een weg zoekt naar de donkere hemel. Of de twee ronde lenzen van een verrekijker, die een beschutte plek zijn geworden en vanwaar je kunt uitkijken over een weids landschap.

Als je iets ziet dat je verrast of wat je juist herkent, heb je zin om er langer naar te kijken. Om er even bij stil te staan en misschien om het met iemand te delen. Nieuwe beelden en inzichten zetten je op een ander been en scheppen de gelegenheid om een gesprek aan te knopen. Ze geven ruimte voor nieuwe ervaringen en onverwachte ontmoetingen. En daartoe verleiden, is wat Poppinga drijft.

Team
Buro Poppinga werkt samen met gepassioneerde specialisten die zijn gevoel voor kwaliteit en nuance delen, waaronder landschapsarchitecten, werktuigbouwkundigen, ingenieurs, architecten, lichtontwerpers, interieurarchitecten, grafisch vormgevers, groen experts, kunstenaars en kunstadviesbureaus.

Selectie opdrachtgevers
Amsterdams Fonds voor de Kunst
ANWB
Auping Foundation
Bureau Van der Wijst
Dura Vermeer Vastgoed B.V
Escofet 1886 SA
Gemeente Amsterdam
Gemeente Bergen
Gemeente Breda
Gemeente Den Haag
Gemeente Haarlemmermeer
Gemeente Hilversum
Gemeente Rotterdam
Gemeente Slochteren
Gemeente Smallingerland
Grijsen park & straat design
Het Oogziekenhuis Rotterdam
MAB Development
Nederlands Architectuurinstituut
Philips Design
Premsela Stichting
Rijkswaterstaat
Singer Museum Laren
Stedelijk Museum Amsterdam

Exposities
Salone Internazionale del Mobile Milaan
International Biënnale Interieur Kortrijk
Kunsthal Rotterdam

Publicaties
Interni
Arbitare
Stedelijk Interieur
de Architect
De Blauwe Kamer
Design Report
Scape
Het Kunstmatige Landschap
9+1 Dutch landscape architects
NRC
de Volkskrant

Prijzen
YD+I Award
Nominatie De Gouden Piramide

Jury’s
Dutch Design Award

Gast docent
Design Academy Eindhoven
Academie van Bouwkunst Amsterdam
Gerrit Rietveld academie Amsterdam
Rotterdamse Academie van Bouwkunst
Faculteit bouwkunde TU Delft
Industrieel Ontwerpen Universiteit Twente
Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg
AKV St. Joost Breda

Contact
Buro Poppinga
Anjeliersstraat 145 hs
1015 NE Amsterdam
t       +31 (0)20 6811637
m     +31 (0)6 51145232
e       info@poppinga.nl