Overview

herinrichting park

Opdrachtgever
Gemeente Smallingerland

Opdracht
Ontwerp openluchttheater en twee bruggen voor het Reidingpark in Drachten

Ontwerp
Het Reidingpark heeft niet alleen een openluchttheater en twee bruggen gekregen. Het park heeft een geheel nieuw karakter, zowel overdag als ‘s avonds. Uitgangspunt werd niet het theater, met een enkele voorstelling per jaar en voor specifiek publiek. Het werd de toegankelijkheid van het park en de centraal gelegen heuvel, met uitzicht over de vijver. Voor iedereen, van jong tot oud.
Vanaf de voet van de heuvel loopt zigzag slingerend een pad naar de top. Er langs zijn lange witte banken geplaatst. Zoals de betonnen blokken langs ravijnen, bij haarspeldbochten in de bergen. Door de juiste hellingshoek is het pad bijvoorbeeld ook voor minder validen geschikt.
De banken, die ‘s avonds verlicht zijn, nodigen voorbijgangers uit om even te gaan zitten. De heuvel fungeert daardoor niet alleen als theater, maar ook als ontmoetingsplek. Een sociale ruimte waar iedereen elkaars nabijheid tolereert. Waar scholieren, families, jongeren en ouderen bijpraten of samen picknicken. Het pad naar boven verleidt om te genieten van het uitzicht over de vijver en het park.
De twee witte bruggen die toegang geven tot het park zijn ook als verblijfsplek ontworpen. Ze hebben een extra brede leuning om op te zitten en zijn ‘s avonds verlicht. Ze zijn ‘oosters’ hol omdat de leuning maximaal 1 meter boven het wateroppervlak uit moest komen.
Deze opdracht is mede tot stand gekomen door bemiddeling van Kunst & Bedrijf.

Fotografie
Jeroen Musch

terug naar ons werk