Overview

herinrichting kuststrook

Opdrachtgever
Gemeente Bergen

Opdracht
Herinrichting van de kuststrook en de belangrijkste winkelstraat van Egmond aan Zee. De uitvoering is nog in volle gang.

Ontwerp
De inrichting van de kuststrook bij badplaats Egmond aan Zee is rommelig, onsamenhangend en versleten. Het concept voor het nieuwe ontwerp werd: een lange gevarieerde wandeling langs bijzondere plekken aan zee. Een pad door de duinen en langs de boulevard, met her en der ‘kamers’ waar mensen van het uitzicht kunnen genieten, naar zee kunnen lopen, of even kunnen uitrusten. Bijvoorbeeld een houten platform op een duintop, voor een weids panorama. Of een brede trap naar het strand, waar mensen op kunnen zitten om samen naar de zonsondergang te kijken.

De nadruk lag dus niet zozeer op het landschap dat op grote schaal een nieuwe inrichting nodig had. De kern is een doorlopende route over de zeereep, van aan elkaar geregen gebiedjes, waarvan het eigen karakter is versterkt met bijzondere elementen. De harmonie binnen de kustwandeling is gewaarborgd door vast materiaalgebruik en hetzelfde maritieme straatmeubilair.

De wandeling langs de zee staat haaks op de belangrijkste winkelstraat van Egmond aan Zee. Deze straat en twee pleinen zijn opnieuw ingericht, passend bij het concept voor de boulevard en de rest van de kuststrook.

Deze opdracht wordt samen met Veenenbos en Bosch landschapsarchitecten uitgevoerd.

Fotografie
Bas Princen

terug naar ons werk